Sunday, December 5, 2010

SERAWA PISANG

Bahan-bahan:

5-6 biji pisang (ikut suka jenis pisang apa)
50gram sagu (agak2 ler)
3 sudu besar gula apong (sejenis gula Sarawak, boleh ganti dgn gula melaka dsbnya)
2-3 sudu gula (kalau tak manis tambah lg)
1 tin santan pekat (400ml)
Air secukupnya
Secubit garam
1 helai daun pandan

Cara-cara:

Masak santan pekat dalam periuk dengan menggunakan api yg perlahan. Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Jgn biarkan santan menggelegak terlalu kuat sbb nanti pecah santan. Masukkan daun pandan, gula apong (gula melaka), gula & secubit garam. Pisang dipotong ikut suka . Cuci sagu kemudian toskan. Tunggu hingga santan agak masak sedikit baru masukkan pisang. Biar sebentar.
Masukkan sagu & biar sagu masak baru tutup api.

Saya bukan nak cerita tentang cara-cara nak buat serawa pisang....tapi dah ada resepi tu (resepi ni pun saya cedok ja....maaf dan terima kasih ya)...kalau rasa nak buat, buat la....sedap tau...kalau makan waktu petang...sambil santai-santai.

Serawa pisang yang saya nak ceritakan ni adalah pengalaman saya waktu saya baru saja jadi isteri lebih kurang 30 tahun yang lalu...lama tu...tapi memori ni tak pernah luput dari ingatan.  Kenangan terindah dan memalukan dalam hidup saya...aduhaiiiiii...

Masa tu saya baru ja jd pengantin baru..agak2 10 hari lepas kahwin...inai pun masih merah di jari....kakak ipar saya ajak saya ke majlis kahwin orang kampung sebelah suami saya.  Tak pernah dalam hidup saya menghadiri majlis kahwin yang dihidangkan dengan serawa pisang sekali dengan lauk pauk yang lain dalam satu talam....hahaha...kononnya pandai sangat la...Saya ingatkan serawa tu boleh dimakan sekali dengan nasi dan gulai..(saya tau yg tu serawa pisang)...saya pun apalagi ...setelah letak gulai dan lauk pauk yg lain..saya terus masukkan serawa pisang sekali dalam nasi...Kakak ipar saya tercengang tapi dia biarkan saya terus menyuapkan nasi ke mulut....aik...peliknya orang di sini..ada ka makan serawa dengan nasi dan lauk...haiii..tak pernah dibuat orang (itulah yg berlegar-legar dalam fikiran saya)....ah hentam saja la labu.....hahaha..

Yang buat saya terasa malu..ni..adalah bila geng setalam yang makan tu tanya kakak ipar saya ni orang mana???? pasai apa pulak pi tanya...lepas tu dia terus ketawa....dia kata patut la saya tak tau makan serawa...orang makan serawa lepas makan nasi...saya pi hentam makan dengan lauk...padan muka saya nak tunjuk pandai sangat....muka nak letak tang mana...tebal 10 inci oiii....malunya.

Sampai sekarang dah 3 dekad kenangan tu tak mau luput dari ingatan..kadang2 jadi bahan usikan suami dan keluarganya..

Haa..apalagi...jgn tiru macam saya...tak tau tanya...jgn tunjuk pandai...


2 comments: